Moduli

Program obuke u našoj školi je izgrađen na principu sistemskog proučavanja jednog modula za drugim. Kada dođe kod nas, dete počinje da usvaja znanje od nule. Do uzrasta 16-17 godina, već vlada svim veštinama u potpunosti. Osim toga, kod njega će se formirati potpuno shvatanje smera buduće struke. Kao rezultat učenja u SajberŠkoli dete razvija fleksibilnost razmišljanja, brzinu donošenja odluka, logičko razmišljanje, poseduje odgovarajuće veštine digitalne sredine i osnovnu engleskog jezika, ima više samopouzdanja sa vršnjacima. Samostalno može da obezbedi sajber bezbednost porodice i pomaže roditeljima u unapređenju poslovanja.

Programiranje u Minecraft-u. Napravi prvi korak!
Kurs koji će omogućiti detetu da napravi prve korake u savladavanju kompjutera. Dete će stvoriti svoje prve crtane filmove po sopstvenom scenariju, napraviti blog, znaće osnovne pojmove u komunikaciji sa kompjuterom, saznaće koncept planiranja i razumeće kako radi kompjuter, koji programi su potrebni za njegov rad i koji uređaj može na njega da se poveže. Naučiće da radi sa fajlovima i programima, saznaće šta je kompjuterska bezbednost i, naravno, počeće da uči programiranje, koje se u SajberŠkoli KIBERone uči na osnovu jedne od najpopularnijih igara u svetu, Minecraft! U toku trajanja kursa, dete će ovladati pojmovima kao što su algoritmi i ciklusi, nizovi i funkcije, upoznaće se sa grafičkim redaktorima i stvoriće svoju igru!
 • Trajanje kursa – 2 meseca
 • Broj časova za mesec dana – 4, 1 put nedeljno po 2 sata
 • Uzrast – 6-9 godina
Upoznavanje sa Scratch-om. Kreiranje igara u Scratch. Osnove
Dečiji program-konstruktor Scratch idealan je za stvaranje prve igrice. Sve što je za to potrebno, – sposobnost da čita. Dete će samo smisliti mehaniku, zaplet, likove i sopstvenim rukama će napraviti pravu igru. Sopstvena igrica | Analiza koda | Rad u timu | Razrada sižea igrice
 • Trajanje kursa – 1,5 mesec
 • Broj časova za mesec dana – 4, 1 put nedeljno po 2 sata
 • Uzrast – 6-9 godina
Animacija u Animoto-u i animacija u GoAnimate-u
U ovom modulu dete će naučiti da kreira video kolaž za praznike i rođendane uz korišćenje foto i video materijala. Takođe će ovladati platformom za stvaranje crtanih filmova, u kojoj će biti u stanju da napravi svog junaka i izabere različite scene u svom crtanom filmu.
 • Trajanje kursa – 0,5 meseca
 • Uzrast – 6-7 godina
Magija POVERPOINT + Canva. Stvaranje efikasne prezentacije
Modul će upoznati decu sa popularnim programima PowerPoint i Canva, namenjenim za kreiranje prezentacija i stvaranje naših radova. Dete će ubuduće biti u stanju da primeni svoje znanje u školi i da samostalno pravi svoje radove
 • Trajanje kursa – 1 mesec
 • Uzrast – 6-7 godina
3D prostor sa CoSpaces!
Modul upoznaje decu sa 3D prostorom u kome može da kreira interakciju između likova, gradi zgrade, da napravi svoju prvu 3D istoriju
 • Trajanje kursa – 1 mesec
 • Uzrast – 6-7 godina
QR-kod kao alat!
Upoznaje decu sa pojmom QR-koda, za šta je on potreban i gde se primenjuje. Deca će takođe naučiti da prave i skeniraju QR-kodove
 • Trajanje kursa – 0,2 meseca
 • Uzrast – 6-7 godina
Google Blockly! Apoteoza vizuelnog programiranja
Blockly - biblioteka za kreiranje sredine vizuelnog programiranja, koja može biti ugrađena u neku web aplikaciju. Blockly uključuje grafički editor koji omogućava da pravi programe od blokova i generatore koda za pripremu izvršenja programa u okruženju web aplikacije
 • Trajanje kursa – 1 mesec
 • Uzrast – 6-7 godina
Roblox Studio. Napravite sve što možete da zamislite
Roblox - svetska online-platforma za kreiranje igara. Korisnici Roblox-a mogu da kreiraju svoje igre pomoću Roblox Studio-a, kao i da stvore i oblače svog Roblox junaka. Roblox omogućava korisnicima da kreiraju svoja mesta, koristeći Roblox Studio. Bilo koji korisnik može da preuzme Roblox Studio na svoj kompjuter i kreira mesta. Mesta će moći da objavi na svom profilu u Roblox-u. Takođe, kreatori mogu da koriste valutu igre u svojim mestima — Roblox. Za nju može da se kupi roba ili usluge u igri.
 • Trajanje kursa – 1,5 mesec
 • Uzrast – 6-7 godina
Kodu Game Lab. Vizuelno programiranje u 3D okruženju
Kodu – način da se deca prebace iz pasivne uloge igrača na više od kreativne uloge kreatora igre. Upravo to omogućava Kodu – da pokaže kako kompjuter može da se koristiti za stvaranje nečeg novog, za realizaciju svojih ideja. Omogućava deci da kreiraju igre na PC-u sa jednostavnim vizuelnim programskim jezikom. Kodu može da se koristi za učenje kreativnosti, pripovedanja, kao i za programiranje.
 • Trajanje modula – 1 mesec
App inventor. Prvi koraci u kreiranju aplikacija za Android!
App inventor – okruženje vizuelnog razvoja Android aplikacija zahteva od korisnika minimalno znanje programiranja. Prvobitno je razvijen u Google Labs-u. Za programiranje u App Inventor-u koristi se grafički interfejs, vizuelni programski jezik. Ovo okruženje za izradu radi direktno iz pretraživača. Nije potrebno nikakvo preuzimanje i instaliranje. Aplikacije se mogu praviti ili sa Android tableta, ili sa Ipad-a. Gotove aplikacije mogu da se postave u Play Market
 • Trajanje modula – 1 mesec
Stencyl. Motor za 2D igre
Stencyl omogućava apsolutnim početnicima da kreiraju 2D igre za kompjutere i mobilne uređaje, aplikacije i igre za iOS i Android. Okruženje za izradu Stencyl radi u integraciji sa online prodavnicom komponenti igre StencylForge i sajta Stencyl.com. To je stvaranje igara, koje se mogu napisati jednom i pokrenuti na bilo kom mestu.
 • Trajanje modula – 2,5 meseca
Sajber bezbednost
Sajber bezbednost– osnovna pitanja bezbednosti na Internet-u. Pravila ponašanja i mere bezbednosti. Sve o virusima, lozinkama, pravilima ponašanja na društvenim mrežama, sigurnosti web sajtova, različitim sredstvima za zaštitu informacija i još mnogo toga.
 • Trajanje modula – 3 nedelje
Minecraft Educate
Ovo je igra otvorenog sveta, koja doprinosi kreativnosti, saradnji i rešavanju problema, gde je jedino ograničenje mašta deteta.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Media Master. Animacija za čestitke i prezentacije
Kurs savremene kompjuterske media pismenosti – od nule do stvaranja sopstvenog medija projekta ili informacionog proizvoda. Kurs obuhvata razvoj veština za stvaranje informativnih i zabavnih klipova sa prototipom jedinstvenih likova, muzičkom podlogom i ozvučenjem. Usmerite energiju deteta u kreativno intelektualni prostor!
 • Trajanje modula – 1 mesec
Foto i video montaža
Modul je posvećen mladalačkim veštinama: snimanje i montaža video materijala, kreiranje sopstvenog klipa, osnove govorništva, norme ponašanja i ispravnost davanja informacija, uvod u razumevanje bontona.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Kompjuter. Mi smo na ti!
Po svojoj nameni kompjuter je univerzalno sredstvo za rad sa informacijama. Saznaćemo sve o tome, iz čega se on sastoji i koji mehanizmi su odgovorni za šta. Rastavićemo i sastavićemo sistemski blok.
 • Trajanje modula – 1 nedelja
Aplikacije Google. Praktična primena u životu! 35 aplikacija Google, za koje možda niste čuli
Modul otkriva koncept pretraživača, algoritama za pretragu i servise podataka pretraživača. Deca će naučiti alate, korisne u svakodnevnom životu za komunikaciju, zabavu, navigaciju, pretragu sličnih elemenata. Usvojiće kognitivne i turističke elemente sistema i proširiće svoje vidike.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Izvođači crtač i kornjača
Modul upoznaje decu sa pojmom "izvođač algoritama". Razmotrićemo glavne vrste algoritama, istražićemo osnovne izvođače algoritama i njihove komande, naučićemo kako da se reši problem uz pomoć izvođača.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Gif-animacija
Animacije su pokretne slike, odnosno, one slike, pri čijoj promeni kadrova mi vidimo kretanje. Na internetu, najčešći format animacije je gif. Modul će otkriti koncepte animacije, proširivanje fajlova i naučiti decu da prave gif-animacije za društvene mreže i mobilne uređaje.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Projekat u Scratch-u. Kreiranje igara na Scratch-u. Logika igre
Modul je namenjen za decu, koja su već upoznata sa jezikom Scratch, ali žele da unaprede svoje veštine programiranja i postanu profesionalaci. Časovi se održavaju u formatu projektnog rada: dete će napraviti jednu složenu logičku ili grafičku 2D igru odabranog žanra. Sopstvena igra. Sofisticirani algoritmi. Znanje iz matematike. Razrada sižea igre.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Construct 2 – Dizajnirajte svoju prvu platformu!
Constract 2 – platforma vizuelnog programiranja. Svako je može naučiti. U platformi se sve aktivnosti odvijaju prevlačenjem potrebnih objekata, dodavanjem potrebnih svojstava i stvaranjem potrebnih pravila za interakciju objekata. U Constract-u 2, stvoreni su mnogi komercijalni projekti, tako da ovaj instrument možete koristiti ubuduće, ne samo za kreiranje igara.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Blogovanje
Blogovanje je moderna profesija, koju danas aktivno osvaja sve više i više ljudi. Zanimljivo je voditi lični dnevnik na Internetu, zabavno je i korisno, a često donosi i dobar prihod. Modul blogovanja će upoznati dete sa najpopularnijim medija platformama, naučiće ih kako da pokrenu svoj blog, kako i kojim sadržajem da ga popune, da bi čitaocima bilo stvarno zanimljivo, naučiće ih da rade u najsavremenijim grafičkim i video redaktorima. Po završetku modula dete će postaviti svoju ličnu stranicu na Internet-u, samostalno će napraviti njen dizajn, popuniće je zanimljivim sadržajem – tekstovima, fotografijama i video materijalom, postaviće je na Internet i dobiti prve pratioce.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Google SketchUp
SketchUp je program za modeliranje relativno jednostavnih trodimenzionalnih objekata: zgrada, nameštaja, enterijera. Deca će se upoznati sa osnovama 3D modeliranja.
 • Trajanje modula – 1,5 mesec
Osnove HTML-a. Istraživanje web izrade
HTML (Hypertext Markup Language) – ovo je kod koji se koristi za strukturisanje i prikaz web stranice i njenog sadržaja. HTML nije programski jezik. To je jezik za označavanje, i on koristi saopštavanja da kaže vašem pretraživaču kako da prikaže web strane, koje vi posećujete. On može biti složen ili prost, u zavisnosti od toga, kako hoće web dizajner. Deca će se upoznati sa osnovnom sintaksom jezika, naučiće da razumeju strukturu stranice i osnovne sintaksičke strukture.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Microsoft Office. Kompjuterska pismenost
Svaki savremeni korisnik ne može da zamisli potpuni rad sa kompjuterom bez koriišćenja tekstualnih redaktora, elektronske pošte i ostalnih svakodnevnih stvari. Microsoft Office je jedinstveni paket najpotrebnijih kancelarijskih programa. Njegovim korišćenjem neće vam biti potrebne dodatne aplikacije za potpunu komunikaciju uz pomoć elektronske pošte, rada sa tekstom itd. To je ogroman arsenal alata.
 • Trajanje modula – 1,5 meseca
Lendingi LP i Tilda. Front-end web razvoj jednostrukih stranica
Kurs upoznaje sa pojmom "lending". Deca uče osnovne razlike lendinga od sajta,naučiće da uživaju u glavnim konstruktorima lendinga, napraviće svoj prvi lending.
 • Trajanje modula – 1 mesec
White Hat. Beli haker.
Modul upoznaje sa pojmom "etički haker". To je stručnjak za bezbednost kompjutera, koji je specijalizovan za testiranje bezbednosti računarskih sistema. Deca uče o osnovnim vrstama ranjivosti i kako da se od njih zaštiti.
 • Trajanje modula – 1,5 meseca
Programiranje u Python-u. Napravi svoju prvu igru!
Python je jedan od najpopularnijih, najjednostavnih i najpraktičnih jezika programiranja, orijentisanih na objekat. Ovaj jezik koriste velike ruske i međunarodne kompanije, kao što su "Yandex", Google, Mail.Ru, NASA, IBM, Facebook, Instagram i Pinterest. A na Python-u je stvorena i najpopularnija online igra World of Tanks! Dete će saznati šta su algoritmi, vrste i strukture podataka, klase i objekti, operatori i izrazi i još mnogo toga, naučiće da pišu kod(ove), stvaraju botove za mesindžere i izrađuju svoje kompjuterske igre.
 • Trajanje modula – 3 meseca
Web-dizajn za sajtove ili aplikacije
Kreiranje sajtova i aplikacija za mobilne uređaje nikada nije potpun bez dizajna. Razvoj koncepta i korporativnog identiteta web projekta, kreiranje dizajna strane, korisničkog interfejsa i drugih elemenata, praktično, logično i jasno. Stil i vizuelno predstavljene informacije – to su zadaci koji stoje pred web dizajnerom. Dete se upoznaje sa osnovama grafičkog i web dizajna, konceptima i alatima, saznaje šta je interfejs i upotrebljivost, ovladaće veštinama za rad sa grafičkim programima i naučiti kako da napravi zanimljive i lepe web strane. Kako dete bude prolazilo kroz modul razviće sopstveni sajt (ili mobilnu aplikaciju) sa jedinstvenim dizajnom!
 • Trajanje modula – 2,5 meseca
Webmaster (HTML + CSS)
Kurs koji obuhvata sve aspekte profesionalnog pravljenja sajtova: stvaranje prototipa, rad sa grafičkim redaktorima, uređivanje šablona, podešavanje hosting servisa i servera. Kurs "Webmaster" se sastoji iz četiri bloka: 1. Dizajn sajta, razvoj njegovog prototipa, biznis modeli 2. Pretraga stila i kreiranje dizajna sajta 3. Front-end projekta (HTML i CSS) Rad sa bazama podataka i sistemom za upravljanje web sajtom.
 • Trajanje modula – 2,5 meseca.
Programiranje u Javascript-u. Učimo da pravimo igre!
Javascript je jedan od najpopularnijih multiparadigmatskih programskih jezika, koji se uglavnom koristi u oblasti web razrade. Ovaj jezik ima široku primenu u kompaniji "Yandex", a još je podrazumevano ugrađen u sve osnovne web pretraživače, uključujući Edge, Mozilla Firefox i Safari. Uopšte, skoro svaki sajt sadrži elemente Javascript-a, tako da su Javascript programeri sada veoma traženi. Dete će ispitati osnove programiranja, upoznati se sa jezikom Javascript, učiće kako se stvaraju kompjuterske igre i stvoriće sopstvenu interaktivnu kompjutersku igru.
 • Trajanje modula – 3 meseca
Programiranje u C#. Čudesni svet 2D igre
Nastavljamo da produbljujemo znanja u svetu programskih jezika. C# je moderan programski jezik, jednostavan, optimalan i veoma lak za korišćenje. On se koristi za kreiranje različitih aplikacija, web portala i web usluga. Dete uči šta su algoritmi, tipovi promenljivih, razredi, nizovi i osnovne operacije, upoznaju se sa principima stvaranja kompjuterskih igara i prave sopstvenu 2D igru.
 • Trajanje modula – 3 meseca
Programiranje C++. Može svako!
C++ je jedan od najpopularnijih programskih jezika. On ima široku primenu u izradi software-a, operativnih sistema, primenjenih programa, aplikacija za zabavu i dr. Dete će izučiti osnovne principe programiranja, orijentisanog na objekte, saznaće šta su algoritmi, izrazi i operatori, promenljive i konstante i još mnogo toga, upoznaće se sa grafičkom bibliotekom Qt i saznaće kako uz njenu pomoć da pravi 2D igre, a takođe će napraviti svoju sopstvenu igru!
 • Trajanje modula – 3 meseca
Programiranje u Java programskom jeziku. Tvoja prva aplikacija!
Java je najpopularniji jezik na svetu! Većina Android aplikacija je napisana u Java programskom jeziku, Android OS – u suštini isto. Najveći korporativni aplikativni serveri za finansijske i bankarske oblasti takođe su najčešće pisani u Java programskom jeziku. Danas ga koristi 9 miliona programera širom sveta. 7 milijardi uređaja u svetu koristi software koji je pisan u tom programskom jeziku. Dete će izučiti osnove programiranja, učiće kako se prave mobilne aplikacije za Android, ovladati veštinama kreiranja sopstvenih aplikacija i jednostavnih kompjuterskih igara. Programiranje u Java jeziku je potreba!
 • Trajanje modula – 3 meseca
Programiranje u Swift-u. Dotakni svet Apple-a!
Swift je programski jezik, kreiran od strane kompanije Apple, koji se koristi za razvoj aplikacija iOS, Mac, AppleTV i AppleWatch. Veoma je jednostavan, “udoban” i intuitivan, pouzdan i zabavan, Swift sadrži u sebi sve najbolje od savremenih jezika. Idealan je za početnike i one koji žele da programirju na profesionalnom nivou. Dete će se upoznati sa osnovama programiranja i jezika Swift, ovladaće algoritmima, operaterima, naučiće grananje, nasleđivanje i polimorfizam, naučiće kako se izrađuju aplikacije za mobilne uređaje, naučiće da projektuje interfejs i sa Swift Playgrounds samo će stvoriti svoju mobilnu aplikaciju!
 • Trajanje modula – 2 meseca
Svet trodimenzionalne igre na Unity 3D
Unity 3D je popularan, jednostavan i funkcionalan motor za stvaranje trodimenzionalnih igara koji vam omogućava da kreirate kvalitetne šarene igre sa visokim nivoom 3D grafike. Igre kreirane na Unity 3D rade na najpopularnijim operativnim sistemima – Windows, OS X, Windows Phone, Android, Apple iOS, Linux, kao i na video konzolama Playstation i Xbox. Unity 3D koriste najveći programeri kompjuterskih igara (Blizzard, EA, Wargaming i dr.), a u spisak igara, izrađenih na Unity-u, ulaze Pokémon Go, Game Of Thrones: Seven Kingdoms i dr. Dete će se upoznati sa motorom igre, njegovim karakteristikama, saznaće kako se stvaraju kompjuterske igre i 3D-grafika, naučiće da koristi profesionalne alate, koji koriste najveće međunarodne kompanije, i napraviće sopstvenu kompjutersku igru!
 • Trajanje modula – 3 meseca
Unreal Engine 4.
Unreal Engine 4, u svojoj suštini predstavlja motor igre, koji radi u realnom vremenu i namenjen je za proizvodnju kvalitetnih video igara na različitim platformama: mobilne, PC, konzole. Uprkos usmerenosti igre, on je odličan i za kreiranje interaktivnih i video prezentacija.
 • Trajanje modula – 3 meseca
Izrada igara na CryEngine 5. 3D igre svih žanrova i pravaca
Najmoćniji (ili jedan od najmoćnijih) 3D motora po vizuelnim komponentama. Podrška VR-tehnologija je izuzetna. DX12, višeplatformski. Motor podržava najsavremenije tehnologije vizualizacije. U igrama može da ostvari najrealnije efekte osvetljenja, zatamnjivanja, magle, izglađivanja, zamagljivanja i još mnogo toga.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Olimpijsko programiranje
U SajberŠkoli postoji početni (nulti) modul za učesnike olimpijade (programeri treba da pišu brojeve od nule!) – materijal za brz i lak ulazak u pravi kurs algoritama. U ovom modulu postoje ne samo zadaci, nego i saveti i analize. U njemu postoje posebna mesta u svojstvu samostalnog učitelja i postoje odgovori na sva pitanja. Čak i za najjednostavnije programe daju se fragmenti rešenja i mnogo matematike, koja će biti korisna.
 • Trajanje modula – 3 meseca
Blokčejn. Tehnološka budućnost
Nauka i tehnologija stvaranja inteligentnih mašina, posebno inteligentnih kompjuterskih programa, osobina inteligentnih sistema da obavljaju kreativne funkcije, za koje se tradicionalno smatra da ih obavlja čovek.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Veštačka inteligencija FinTech
Vrhunac tehnologije. Modul je posvećen veštačkoj inteligenciji i njegovoj praktičnoj primeni.
 • Trajanje modula – 1 mesec
Okvir Angular4. Za najbolje!
Javascript-okvir, izrađen na osnovu TypeScript-a, osmišljen i podržan od strane Google-a, on je opisan kao Javascript MVW-okvir. Ovo je biblioteka za razvoj korisničkih interfejsa.
 • Trajanje modula – 2 meseca
Laravel – PHP Okruženje za zanatlije
To je čist i moderan temelj za izradu, koji će vam pomoći da kreirate kvalitetne veb-aplikacije, koristeći jednostavnu i ekspresivnu sintaksu. Izrada treba da predstavlja zadovoljstvo!
 • Trajanje modula – 2 meseca